parni čistilci

Moja zgodba o parnih čistilcih

Prvi parni čistilec sem kupila nekaj let nazaj, ker se mi je ideja o čiščenju zgolj s paro zdela naravnost fantastična. Še bolj pa so se mi zazdeli parni čistilci privlačni, ko sem iz zavetišča posvojila mačkona Indyja. Preden sem ga dobila, sem naredila obsežno raziskavo o mucah in med raziskovanjem ugotovila, da so mačke precej občutljive na intenzivne vonje in kemikalije. Zame je to pomenilo, da moram prenehati uporabljati agresivna čistila, zato sem prešla na ekološka, živalim in okolju bolj prijazna čistila.

Če se vrnem k nakupu mojega prvega parnega čistilca. Prvih nekaj dni je bil nenehno pri roki in v uporabi. Čistilna vnema je seveda po dobrem tednu krepko popustila. Na koncu je bil na vrhu omare skoraj eno leto, dokler se nisem nekega dne spet spomnila nanj: “Aja, saj imam parni čistilec”. 😊

Takrat se me je spet polotila velika čistilna vnema in spet sem ga “gonila” nekaj dni skupaj. Pri tem sem ugotovila, da sem vzela skrajno nepraktičen model, s katerim je bilo čiščenje sicer enostavno, ampak me je po intenzivni uporabi še dva dni bolela roka.

Skočila sem na internet, poiskala bolj priročen in predvsem do rok bolj prijazen model, ki sem ga spet najprej vsakodnevno uporabljala kak teden, zdaj pa že nekaj mesecev sedi v škatli na vrhu omare.

Seveda ga bom na plano spet privlekla poleti, ko bom z njim očistila okna, potem pa bo spet za nekaj mesecev pozabljen v škatli in mi bo samo zasedal prostor.  Ta krog se bo zagotovo ponavljal naslednjih nekaj let.

Skoraj prepričana sem, da nas 90% funkcionira na ta način, zato se mi je porodila ideja o najemu oziroma izposoji parnega čistilca. Še danes se sprašujem, zakaj sem pravzaprav kupila parni čistilec, če ga uporabim največkrat trikrat letno? Ali ni bolj smiselno, da bi ga uporabila, potem pa predala nekomu, ki bi ga uporabil in spet predal naprej. To kroženje in maksimalna izkoriščenost ene naprave se mi zdi v današnjih časih eden od načinov, da zmanjšamo potrošnjo, prihranimo denar in stvari ne kopičimo po nepotrebnem.

Zakaj si ne bi torej za dan, dva ali več (po želji in potrebi) izposodili parnega čistilca, z njim temeljito očistili hišo ali stanovanje in ga potem preprosto vrnili?

Bistvene prednosti najema parnega čistilca so po mojem mnenju naslednje:

  • ne zaseda nepotrebnega prostora (ni tako majhna škatla)
  • trajnostna naravnanost, kar pomeni, da več ljudi uporablja eno napravo
  • za temeljito čiščenje dvakrat ali trikrat letno ne zapravljaš po nepotrebnem in ne kupuješ naprave, ki bo večino časa neuporabljena
  • s parnim čistilcem je čiščenje res okolju prijazno, saj za odstranjevanje umazanije uporablja zgolj vodo (paro). Po potrebi lahko na uporabite ekološka čistila
  • ravno zaradi čiščenja zgolj z vodo je idealen za domove, kjer stanujejo tudi psi ali mačke

 

Najemi svoj parni čistilec TUKAJ >>>

Mojca
parnicistilci.si